شبکههای فشارمتوسط با توجه به کاربرد و مواردی دیگر مانند اهمیت تغذیه بارها پیکرهبندیهای متفاوتی دارند.
با توجه به رابطه مستقیم طراحی تابلوهای فشارمتوسط با نوع و ساختار شبکههای فشار متوسط لازم است به صورت کلی با انواع آرایشهای متداول سیستمهای فشار متوسط در تأسیسات الکتریکی آشنا شد و سپس در بخش طراحی و ساختار تابلوهای فشارمتوسط کاربرد آنها آشکار میگردد.
در بخش اول این مقاله به معرفی شبکههای متداول توزیع میپردازیم :
شبکههای تغذیه توزیع فشارمتوسط:
۱- شبکه های توزیع شعاعی با تنها یک تغذیه :
در این نوع تأسیسات ، شبکه دارای تنها یک ورودی تغذیه کننده مانند خط هوایی یا کابل بوده که یک ترانسفورمر توزیع را تغذیه میکند.
بدیهی است که در صورتی که شبکه تغذیهکننده ، دچار مشکل و یا بیبرقی گردد ، کل تأسیسات دچار بیبرقی میگردد که این بزرگترین عیب این گونه آرایش میباشد و در مورد تأسیساتی بکار میرود که بیبرقی تأسیسات مشکلی را برای مصرفکنندگان ایجاد نمیکند و در مقابل به عنوان تنها حسن این گونه آرایش شبکههای فشار متوسط میتوان به سادگی و کم هزینه بودن اجراء آن اشاره نمود.
۲- شبکههای توزیع حلقوی (Ring Main Principle)
در این نوع شبکه ها که بیشتر در سیستمهای توزیع مورد استفاده قرار میگیرند ، تعداد قابل توجهی پست شکل حلقوی (Ring) تغذیه میگردد که معمولاً از شبکههای کابلی تغذیه میکنند هر چند در شبکههای هوایی نیز متداول هستند.
در این نوع شبکهها با توجه به تغذیه از یک خط رینگ که از دو سو تغذیه میگردد ، بنابر این احتمال بیبرقی در این شبکهها به شکل قابل ملاحظهای کاهش مییابد و در خطوط توزیع شهری کاربرد فراوانی دارد.
این نوع شبکهها هم به شکل حلقه بسته و هم به شکل حلقه باز متداول میباشند.
در نوع حلقه بسته ، شبکه رینگ با بسته شدن تمامی کلیدهای قرار گرفته به شکل سری ، بسته میباشد در حالی که در نوع حلقه باز ، یکی از کلیدها در رینگ باز بوده و تنها در صورت نیاز بسته میگردد.
در شکلهای زیر ، شبکههای رینگ بسته و باز به ترتیب نمایش داده شدهاند.
۳- شبکههای تغذیه از خطوط دومداره فشارمتوسط :
در این نوع شبکههای توزیع ، از خطوط دو مداره هوایی یا کابلی تغذیه میگردد و تابلوی فشارمتوسط دارای دو فیدر ورودی بوده که تنها از یکی از مدارات مذکور تغذیه میکند ولی تغذیه همزمان از آنها انجام نشده و تنها در صورتی که یکی از خطوط مشکل پیدا کند و به عنوان مثال قطع گردد ، با تغییر وضعیت کلیدهای ورودی از خط دیگر تغذیه میگردد.
عدم امکان تغذیه همزمان تابلو از دو مدار به دلیل اینترلاک بین دو کلید ورودی مهمترین تفاوت این نوع شبکههای توزیع با شبکههای رینگ میباشد.
پستهای فشارمتوسط مصرفکنندگان :
در پستهای فشارمتوسط مصرفکنندگان ، از شبکههای شعاعی یا رینگ فشارمتوسط تغذیه صورت میگیرد و تابلو از دو باسبار تغذیه میگردد و باس اول مربوط به شبکه فشارمتوسط بوده و باسبار دوم توسط یک کلید و ادوات اندازهگیری از باس اول تغذیه شده و از باسبار دوم تابلو ، فیدرهای مختلف مورد نیاز مانند فیدرهای تغذیه ترانسفورمرهای توزیع ، منشعب میگردد.
ادوات اندازهگیری بین دو باسبار که اصلیترین آنها کنتور میباشد برای محاسبه بهای مصرفی برق یا فروش انرژی بکار میرود.
در این مقاله سمبلها و علائم مختلفی مشاهده میکنید که در مقالات بعدی تشریح خواهند شد و اگر از اصطلاح N.C استفاده شده به معنی Normally Closed یا درحالت عادی بسته و اصطلاح N.O به معنی Normally Open یا در حالت عادی باز میباشد.
در بخش دوم این مقاله ، به بررسی آرایشها و ساختارهای پیچیدهتر و ترکیبی شبکهها و تابلوهای فشارمتوسط میپردازیم.
این مقاله برای استفاده افراد علاقهمند به تابلوهای برق و فراگیری فنون مربوط به آن تهیه شده است و متعلق به سایت طراحی کاربردی تابلوهای برق بوده و استفاده از آنها در سایتهای دیگر مجاز نمیباشد.