تفاوت حروف N و G در کدهای حفاظتی ANSI
کدهای استاندارد IEEE C37-2 یا همان ANSI Code ها امروزه همچنان در نقشههای الکتریکی وجود دارند و هریک معرف یک تابع عملکردی یا حفاظتی میباشد و از میان آنها برخی از مهمترین آنها به شرح زیر است:
در حفاظتهای جریان خطای زمین ، موضوع استفاده از حروف G یا N همواره در کدهای حفاظتی نقشههای الکتریکی همواره برای کارشناسان و متخصصین جای بحث و دوگانگی دارد و در این مقاله به بررسی این موضوع میپردازیم و مبنای توضیحات این مقاله هم همان استاندارد IEEE C37-2 میباشد.
هنگامی پس از کد ANSI حرف N بکار میرود که جمعبردای چند پارامتر با همدیگر محاسبه شده یا توسط چند ترانسفورمر اندازهگیری اندازهگیری و جمع شده و مبنای یک حفاظت قرار گیرد که به آن اتصال باقیمانده یا Residual اطلاق میگردد.
در این شکل جریانهای سهفاز توسط سه ترانسفورمر جریان جداگانه اندازهگیری میگردد و با اتصال موازی آنها جمع برداری جریانها محاسبه شده و به رله اعمال میگردد.
در این شکل که یک سیستم سهفاز فشارمتوسط (سهسیمه) میباشد ، رله حفاظتی دارای سه ورودی جریان فازها و یک ورودی جریان باقیمانده میباشد که ورودی چهارم با نقطه ستاره ثانویه ترانسفورمرهای جریان به شکل سری قرار دارد و مجموع برداری سه جریان فاز به ورودی چهارم وارد شده و جریان باقیمانده (Residual) را در صورت وجود خطای فاز به زمین ، اندازهگیری میکند پس در این حالت هم جریان باقیمانده توسط ترانسفورمرهای جریان فازها و اتصال آنها بوجود آمده و حفاظت 50N یا 51N میباشد (حرف N)
حرف G هنگامیبکار میرود که حفاظت به شکل مستقیم به ثانویه یک ترانسفورمر جریان یا ولتاژ متصلگردد که پارامترهای جمع برداری را مستقیم اندازهگیری میکند.
در این شکل ترانسفورمر جریان حلقوی (Toroid) به شکل مستقیم به رله حفاظتی وصل بوده و جمع برداری جریانهای فازها را اندازهگیری و به رله ارسال میکند.
در این شکل ترانسفورمر جریان به صورت مستقیم جریان باقیمانده را که از نقطه صفر مدار ثانویه ترانسفورمر جریان به سمت زمین جاری میگردد را اندازهگیری میکند و به همین علت از حرف G استفاده میگردد.
در این شکل نیز ترانسفورمر جریان به صورت مستقیم جریان نشتی از بدنه ترانسفورمر به زمین را اندازهگیری میکند و به همین علت از حرف G استفاده میگردد.
در شکل فوق ، توابع 50G و 50N که به ترتیب توسط ترانسفورمرجریان حلقوی و مجموع برداری جریان ثانویه سه فاز اندازهگیری میگردد مشاهده میگردد.
در این مقاله ماهیت این دو حفاظت مورد بحث قرار نمیگیرد ولی می توان به اختصار آن دو را به این شکل توضیح داد.
هنگامی که از ترانسفورمرحلقوی برای سنجش خطای زمین استفاده ميکنیم ، یک سنجش حساس یا Sensitive انجام میدهیم که برای نشتی جریان مناسب است در حالی که با استفاده از روش Residual ، اندازهگیری جریان خطای به زمین به شکل حساس نبوده و تایع نسبت تبدیل وجریانهای ترانسفورمرهای جریان بروی هر فاز میباشد.
در این شکل حفاظت جابجایی نقطه صفر (59N) که برای سیستمهای زمیننشده یا زمینشده با مقاومت بالا بکار میرود که در صورت بروز خطای فاز به زمین نقطه صفر دارای ولتاژ میگردد یا به اصطلاح نقطه صفر جابجا میگردد و حفاظت 59N جمعبرداری سه ولتاژ را اندازهگیری میکند و به دلیل این که این جمع برداری توسط اتصال مثلث باز ترانسفورمرهای ولتاژ انجام میگیرد و سپس به رله اعمال میگردد ، آنرا با حرف N نمایش میدهند.
مرجع:
IEEE C37-2 : IEEE Standard Electrical Power System Device Function Numbers and Contact Designation
این مقاله برای استفاده افراد علاقهمند به تابلوهای برق و فراگیری فنون مربوط به آن تهیه شده است و متعلق به سایت طراحی کاربردی تابلوهای برق بوده و استفاده از آنها در سایتهای دیگر مجاز نمیباشد
10 دیدگاه
مهدی سپاهی
با سلام
بسیار ساده و جامع توضیح داده شده بود
با تشکر و آرزوی پیشرفت روز افزون
سپیدار باقری
درود بر شما سپاسگزارم
بابک
خیلی عالی توضیح داده شده سپاس از شما.
سپیدار باقری
درود بر شما خوشحالم لذت بردید
فرج اله
بسیار روان و عالی ممنون.
سپیدار باقری
خوشحالم لذت بردید
محمد
با سلام
استاد میخواستم بدونم در کلیدهای 6.6 یا 20 یا 33 یا 63 کیلوولت از چه رله ای حفاظتی با چه کدی استفاده میشه ؟
سپیدار باقری
وقت بخیر ، کدهای مختلفی است بسته به نوع فیدر ولی حفاظتهای پایه به شرح زیرند برای فشارمتوسط
50 51 50N 51N
جواد
سلام برا گرفتن آموزش مثلا آموزش رله های حفاظتی چکاربایدبکنم .
سپیدار باقری
وقت بحیر در خصوص آموزش رله حفاظتی به شکل مستقیم من فعلا دورهای ندارم