کلیدهای خودکار به عنوان تجهیزات قطع و وصل و حفاظتی ، مهمترین بخش تأسیسات الکتریکی و خصوصاً تابلوهای برق به شمار رفته که در انواع گوناگون و همچنین در جریانهای متفاوتی در تأسیسات الکتریکی بکار میروند.
کلیدهای خودکار تجهیزات قطع و وصل مکانیکی بوده و پرقدرتترین تجهیزات فشارضعیف به شمار میروند زیرا قادر به انجام امور زیر میباشند:
۱- قطع و وصل جریان نامی
۲- قطع در حالت عبور جریان اتصال کوتاه
۳- وصل مدار دارای شرایط اتصالکوتاه
۴- تحمل عبور جریان اتصالکوتاه در زمان معین
۵- حفاظت الکتریکی
در بخش اول این مقاله ، به مقدمهای در خصوص کلیدهای خودکار و مشخصههای اصلی آن پرداخته میگردد و پس از آن در مقالات دیگری در خصوص موارد پیشرفتهتر پرداخته خواهد شد.
کلیدهای خودکار از نظر ساختاری به انواع زیر تقسیم میگردند ولی ابتدا لازم است به اصول عملکرد این کلیدها پرداخته گردد:
- کلیدهای خودکار محفظه بسته یا کامپکت (MCCB)
- کلیدهای خودکار حفاظت موتورهای الکتریکی (MPCB)
- کلیدهای خودکار محفظه باز یا هوایی (ACB)
- کلیدهای خودکار مینیاتوری (MCB)
- کلیدهای خودکار مینیاتوری با تشخیص نشتی جریان (RCB-RCCB-RCBO)
برای فهم دقیقتر یک کلیدخودکار لازم است آنرا به دو بخش تقسیم نمود:
۱- بخش قطع و وصل
۲- بخش حفاظتی
همانطوری که می دانیم ، عبور جریان های غیر عادی مانند اضافه بار و اتصال کوتاه از مدارات تأسیسات الکتریکی و تابلوهای برق منجر به ایجاد اضافه حرارتهای غیر مجاز و ایجاد نیروهای دینامیکی در اثر اتصال کوتاه می گردند که انتخاب مناسب کلیدهای خودکار باعث محدود کردن چنین مواردی میگردد و اهمیت چنین تجهیزاتی در تأسیسات الکتریکی و تابلوهای فشار ضعیف مشخص میگردد.
سمبل کلیدهای خودکار:
در نقشههای الکتریکی ، کلیدهای خودکار را با سمبلهای استاندارد مشخص شده در استاندارد IEC-60617 نمایش میدهند :
مقادير نامی و مشخصات فنی کليدهای خودکار :
کلیدهای خودکار بر اساس استاندارد IEC-60947-2 تعریف میگردند و تمامی مشخصات آنها در این استاندارد عنوان شدهاست و مشخصههای آنها مهمترین موارد مربوط به آنها میباشد که برای انتخاب صحیح این تجهیزات لازم است آنها بخوبی شناخته شوند.
مقادیر نامی و مشخصات فنی کلیدهای خودکار را به دو بخش اصلی تقسیم میکنیم:
مقادیر مرتبط با ولتاژ و عایقبندی
مقادیر مرتبط با جریانهای نامی و خطا
مقادیر مرتبط با ولتاژ و عایقبندی
کلیدهای خودکار مانند هر تجهیز الکتریکی لازم است ابتدا از نظر ولتاژ عملکرد و عایقبندی هماهنگی لازم با تابلوی برق و شبکه را داشته باشد که شرط اولیه استفاده این تجهیزات است.
۱- ولتاژ عملکرد نامی (Rated Operational Voltage-Ue):
به ولتاژی اطلاق می گردد که به همراه جريان عملکرد نامی عملکرد عادی يک تجهيز را تعريف مي کند و کليدها میتوانند به صورت دائمی تحت اين ولتاژ عمل نمايند.
این مشخصه کلیدخودکار لارم است با ولتاژ شبکه برابر بوده و یا از آن بیشتر باشد
مثال: در صورتی که یک کلید در شبکه ۴۰۰ ولتی مورد استفاده قرار میگیرد لازم است ولتاژ نامی آن (Ue) برابر با ولتاژ شبکه یا از آن بیشتر باشد مثلاً کلیدخودکار با ولتاژ نامی ۴۴۰ ولت
۲- عایقبندی کلیدهای خودکار
عایقبندی کلیدهای خودکار مانند تجهیزات دیگر فشارضعیف بر اساس دو مولفه سنجیده میگردد:
ولتاژ عايقی نامی (Rated Insulation Voltage-Ui)
ولتاژ عايقی ضربه نامی (Rated Impulse Insulation Voltage-Uimp)
۲-۱- ولتاژ عايقی نامی (Rated Insulation Voltage-Ui):
مقدار ولتاژی میباشد که بر اساس آن قدرت عايقی يک تجهيز از نظر فواصل خزشی (Creepage distance) بر اساس آن مشخص میگردند.
بر اساس استاندارد IEC-60947-2 حداکثر ولتاژ عملکرد يک تجهيز به هيچ عنوان نبايد از ولتاژ عايقی آن بيشتر گردد به عنوان مثال یک کلیدخودکار با ولتاژ عایقی ۵۰۰ ولت در شبکه با ولتاژ بیشتر از ۵۰۰ ولت قابل استفاده نمیباشد.
۲-۲- ولتاژ عايقی ضربه نامی (Rated Insulation Voltage-Uimp):
مقدار ولتاژی میباشد که بر اساس آن قدرت عايقی يک تجهيز از نظر فواصل مستقیم (clearance) بر اساس آن مشخص میگردند
قدرت تحمل عايقي کليدها بر اساس هماهنگي عايقی تأسيسات الکتريکي (Insulation Coordination) :
هر يک از بخش هاي تأسيسات الکتريکي ممکن است به دلايل زير در معرض اضافه ولتاژ قرار گيرند :
- اضافه ولتاژ هاي ايجاد شده در اثر شرايط جوی
- اضافه ولتاژ هاي ناشي از کليدزنی
- اضافه ولتاژ هاي بوجود آمده بر اثر وقوع خطا
- اضافه ولتاژهاي حمل شده از بخش فشار متوسط به بخش فشار ضعيف
ولتاژهای عایقی Ui و Uimp یک کلید در تابلویی که مورد استفاده قرار میگیرند لازم است از ولتاژهای عایقی تابلو بیشتر بوده یا حداقل برابر آنها باشد.
در صورت علاقهمندی به آشنایی بیشترمقاله مقادیر ولتاٰژی و عایقبندی در شبکههای فشارضعیف را در همین سایت مطالعه نمایید.
4- فرکانس نامی :
مقدار نامی فرکانس منبع تغذيه می باشد که بر آن اساس يک تجهيز برای عملکرد عادی طراحی می گردد. به عنوان مثال 50 يا 60 هرتز
مقادیر مرتبط با جریان
بیشک مهمترین مؤلفههای کلیدهای خودکار ، مقادیر مرتبط با جریان میباشند که به بررسی آنها پرداخته میگردد.
پیش از پرداختن به مقادیر جریانی کلیدهای خودکار ، لازم است به این موضوع اشاره گردد که کلیدهای خودکار در حقیقت ترکیبی سری از یک کلید قطع و وصل و یک تجهیز حفاظتی بوده که در صورت تشخیص خطا توسط بخش حفاظتی ، فرمان قطع به بخش قطع کننده ارسال میگردد که سبب قطع کلید و جریان خطا میشود.
۱- جريان پيوسته نامی (Rated Uninterrupted Current-Iu):
جريان پيوسته نامی ، جريانی است که در شرايط عادی و به صورت پيوسته توسط کلید قابل تحمل بوده و در حقیقت ، این جریان ظرفیت کنتاکتها و هادی های کلید را مشخص می کند که کلید قادر است ، بدون ایجاد اضافه حرارت غیر مجاز از خود عبور دهد.
۲- جريان نامی کليد (Rated Current – In):
مقدار جریان نامی کلید با توجه به ولتاژ نامی کلید (Ue) مشخصه اصلی کلید خودکار به شمار میروند و این جریان است که میزان جریانی نامی کلید میباشد و کليدهای خودکار معمولاً دارای يک رله حفاظتی میباشند که مبنای عملکرد رله حفاظتی کلید این جريان بوده و جریانهای فراتر از آن به عنوان جریان خطا تشخیص داده شده و توسط کلید در زمانی بسته به مشخصه رلهحفاظتی قطع میگردد.
مقادیر جریان نامی استاندارد کلیدهای خودکار فشار ضعیف :
در جدول زیر ، مقادیر جریان نامی کلیدهای خودکار فشار ضعیف را بر اساس استاندارد IEC-60947-2 درج شده است:
۳- قدرت قطع کلیدهای خودکار فشارضعیف (Rated Breaking Capacity):
شدت جريان قطع کليدهای خودکار بیشک مهمترين مشخصه مرتبط با کليدهای خودکار میباشند و مقدار جريان اتصالکوتاهی است که از طرف شرکت سازنده يک تجهيز مشخص شده و يک کليد خودکار قادر به قطع آن در شرايط مشخص میباشد.
یعنی وقتی در مدار پس از یک کلیدخودکار ، اتصالکوتاه بوجود آید ، با تشخیص رلهحفاظتی داخل کلید و فرمان قطع به کلید ، کلید قادر است جریان اتصال کوتاه جاری شده را با موفقیت قطع نماید.
با توجه به این موضوع ، قدرت قطع یک کلید خودکار لازم است بر اساس جریان اتصالکوتاه شبکه در موقعیت نصب کلید انتخاب گردد به عبارت دیگر قدرت قطع کليدهای خودکار لازم است با جريان اتصال کوتاه محل نصب آنها برابر بوده یا از آن مقداری بيشتر باشد در غير اين صورت هنگام وقوع اتصالکوتاه کلید قادر به قطع جریان اتصالکوتاه جاری شده در محل نبوده و صدمه جدی خواهد ديد.
مثال:
در صورتی که در شبکه زیر جریان اتصالکوتاه قابل انتظار با توجه به شبکه ۵۰ کیلوآمپر است پس کلید خودکار لازم است توانایی قطع جریان اتصالکوتاه ۵۰ کیلوآمپر را داشته باشد و قدرت قطع آن نیز حداقل باید ۵۰ کیلوآمپر باشد.
استاندارد “IEC-60947-2” به عنوان استاندارد کلیدهای خودکار فشارضعیف ، دو قدرت قطع برای کلیدهای خودکار فشار ضعیف تعیین کرده است.
حد نهایی قدرت قطع کلیدهای خودکار (Icu)
حد سرویس قدرت قطع کلیدهای خودکار (Ics)
۳-۱) حد نهايی جريان قطع اتصال کوتاه (Rated Ultimate Short-Circuit Breaking Capacity-Icu):
اين جريان مقدار نهايی قدرت قطع کليدهای خودکار فشارضعیف در مقابل جريان اتصالکوتاه بوده و در استاندارد “IEC-60947-2” با پارامتر “Icu” شناخته میگردد.
در استاندارد مذکور برای آزمون کلیدهای خودکار ، کلید بر اساس ترتیب قطع و وصل زیر و جریان اتصال کوتاه معادل “Icu” در ولتاژ نامی کلید مورد ارزیابی قرار میگیرد:
در اين توالی ، حرف O به عمل قطع اشاره می کند و حروف CO نيز به معنای عمل وصل می باشد که يک عمل قطع مجدداً پس از آن انجام می گردد. که مقدار تأخیر t ، ميزان زمانی که بطول می انجامد که کليد به شرايط عادی خود باز گردد و پس از انجام اين آزمون و پايان قطع و وصل کلید بر اساس توالی مذکور ، لازم است کلید از نظر شرایط عایقبندی و اضافه حرارتهای غیر مجار مورد بررسی قرار گیرد تا در شرایط مناسبی باشد ولی دیگر نیاز به عملکرد مجدد (وصل) کلید و تحمل جريان نامی وجود نخواهد داشت.
۳-۲) جريان قطع سرويس اتصال کوتاه (Rated Service Short-Circuit Breaking Capacity-Ics):
جريان قطع سرويس کليدهای خودکار (Ics) ، مقدار قدرت قطع کلید خودکار میباشد که بر اساس استاندارد IEC-60947-2 شرایط سختتری نسبت به آزمونهای Icu برای تست کلیدها در نظر گرفتهشده است.
در استاندارد مذکور برای آزمون کلیدهای خودکار و ارزیابی Ics ، کلید بر اساس ترتیب قطع و وصل زیر و جریان اتصال کوتاه معادل “Ics” مورد ارزیابی قرار میگیرد:
همانطوری که مشاهده میشود لازم است کليد بتواند جريان اتصال کوتاه معادل “Ics” را بسته به ولتاژ عملکرد نامی و ضريب قدرت مفروض سه بار قطع نمايد ولی نکته مهم اینجاست که پس از اين مراحل لازم است کليد مجددا قادر به تحمل جريان نامی باشد.
علت مطرح شدن دو نوع قدرت قطع در کلیدهای خودکار فشارضعیف این است که در عمل همواره مقدار جریان خطای اتصالکوتاه که توسط کلیدهای خودکار قطع میگردد مقداری کمتر از مقدار قابل انتظار جریان اتصال کوتاه در تأسیسات الکتریکی میباشد و استاندارد در این مورد دست طراحان تابلوهای برق را باز گذاشته است با توجه به شرایط واقعی وقوع اتصال کوتاه ، به انتخاب کلیدهای خودکار از نظر قدرت قطع کلیدها بپردازند برای تفهیم بیشتر به بررسی این موضوع به شکل دقیقتری میپردازیم:
شدت جريان اتصال کوتاه در يک تأسيسات الکتريکی معمولاً با در نظر گرفتن موارد زير محاسبه میگردد :
- شدت جريان اتصالکوتاه به شکل سهفاز که معمولاً بدترين شرايط اتصال کوتاه میباشد ، سنجيده میگردد که در عمل احتمال وقوع چنین اتصالکوتاهی با جریان حداکثر ، کمتر از ۱۰ درصد است.
- شدت جريان اتصالکوتاه معمولاً به اين شکل محاسبه میگردد که اتصال کوتاه به شکل يک اتصال بسته بدون در نظر گرفتن قوس الکتريکی سنجيده میگردد و در حقیقت مقاومت قوس الکتریکی در محاسبات منظور نمیگردد.
- شدت جريان اتصال کوتاه معمولاً در نقطه نصب کليد (در ترمينالهای خروجی کليد) محاسبه میگردد و اثرات کابلها در اين محاسبه در نظر قرار گرفته نمیشود. در حالی که معمولاً اتصال کوتاه در تأسیسات الکتریکی در حوزه خارج از تابلو اتفاق میافتد که در این حالت مقاومت کابلها نیز در کاهش جریان اتصال کوتاه سهم قابل توجهی دارند.
- مقاومت کابلها در شرايط عادی سنجيده میگردد و مشخص است که هنگام وقوع اتصالکوتاه مقدار حرارت کابل بالا رفته و همين موضوع مقدار مقاومت کابل را افزايش میدهد که در هنگام وقوع اتصال کوتاه مقدار جريان اتصالکوتاه را به شکل مؤثری محدود میکند.
با توجه به موارد مذکور هنگام وقوع اتصال کوتاه مقدار حقيقی جريان اتصال کوتاه مقداری کمتر از مقدار مقدار جريان اتصال کوتاه قابل انتظار سیستم خواهد بود.
برای آشنایی بیشتر با اتصالکوتاه و مفاهیم مربوط به آن میتوانید مقاله اتصالکوتاه در تأسیسات الکتریکی و تابلوهای برق را در همین سایت مطالعه نمایید
با توجه به مواردی که عنوان شد ، لازم است طراحان تأسیسات الکتریکی و تابلوهای برق با توجه به شرایط سیستم ، مبنای انتخاب کلیدهای خودکار را بر اساس یکی از قدرت های قطع فوق مد نظر قرار دهند.
در اولین انتخاب ، مشخص است که طراحان تمایل بیشتری به انتخاب کلیدهای خودکار بر اساس قدرت قطع حد سرویس از خود نشان می دهند چون از قطع خطا به شکل موفقیت آمیز توسط کلیدها اطمینان بیشتری وجود دارد اما ، همانطوری که عنوان گردید ، جریان اتصال کوتاه قابل انتظار در تأسیسات الکتریکی و تابلوهای برق ، همواره مقداری کمتر از مقداری است که مورد محاسبه قرار گرفته است و انتخاب قدرت قطع کلیدهای خودکار بدون توجه به موارد فوق و بر اساس Ics ، از نظر اقتصادی به صرفه نمیباشد ولی در مقابل ضریب اطمینان (Reliability) سیستم افزایش پیدا میکند.
در اکثر موارد قدرت قطع Ics معمولاً به شکل درصدی از قدرت قطع نهایی Icu بروی مشخصات کلید درج میگردد.
نکته مهمی که لازم است مد نظر قرار گیرد این است که قدرت قطع کلید همواره با ولتاژ نامی کلید Un همراه بوده و سنجیده میگردد، به عنوان مثال قدرت قطع ۵۰ کیلوآمپر در ولتاژ ۴۰۰ ولت
تابلوهای توزیع نصب شده در نزديکی منبع ولتاژ :
اين کليدها معمولاً به عنوان کليدهای ورودی تابلوهايي می باشند که پس از منابع تأمين ولتاژ مانند ترانسفورمرهای قدرت و ژنراتورها نصب می باشند (Power Center) در اين مورد مقدار جريان اتصال کوتاه سهفاز و تکفاز مقداری تقريباً برابر دارند و مقدار جريان اتصال کوتاه مقداری بالاتر از مقدار جريان اتصال کوتاه در لايه های پايينتر تأسيسات الکتريکی خواهد داشت و علت اين موضوع نيز این است که امپدانس هادی های بین تابلوهای مذکور و منبع ولتاژ کم میباشد خصوصاً تابلوهایی که توسط باسداکت از منابع ولتاژ تغذيه می کنند که مقدار مقاومت مسیر در این حالت کمتر بوده و شرایط سختتر میباشد.
در اين گونه شرايط بهتر است ، مبنای انتخاب کليدهای قدرت بر اساس قدرت قطع حد سرويس کليد (Ics) باشد ، چون از طرف دیگر ، اهمیت این تابلوها به عنوان توزیع کننده اصلی تأسیسات الکتریکی بسیار بالا می باشد و لازم است از عملکرد مطمئن کلیدها و سرویس دهی دائمی تابلوهای مذکور اطمینان حاصل گردد.
تابلوهای نصب شده در فواصل دور تر از منابع ولتاژ :
در مورد کليدهای خودکار نصب شده در فواصل قابل توجه از منابع ولتاژ همانطوری که عنوان شد ، به علت فواصل قابل توجه کابلهای ارتباطی ، مقدار جريان اتصال کوتاه مقداری کمتر از مقدار جريان اتصال کوتاه منبع ولتاژ خواهند داشت. کليدهای قدرت نصبشده در تابلوهای پس از تابلوهای اصلی که توسط کابلها به از آنها تغذيه میکنند و همچنين کليدهایی که برای حفاظت کابلهای قدرت منتهی به تابلوهای ديگر يا بارها به شکل عمومی بکار میروند ، از اين قبيل کليدها میباشند. با توجه به موارد مذکور میتوان ، حد نهایی قدرت قطع کلیدهای خودکار (Icu) را مبنای انتخاب کلیدهای مذکور در نظر گرفت. در مورد تابلوهای توزیع فرعی ، تابلوهای مراکز کنترل موتور و به شکل کلی تابلوهای فرعی ، این موضوع صدق می کند.
۴- حداکثر جريان اتصال کوتاه وصل (Rated Short-Circuit Making Capacity-Icm):
یکی از مشخصههای دیگر کلیدهای خودکار ، قدرت وصل مداراتی که اتصالکوتاه است میباشد که به قدرت وصل یا Making Capacity مرسوم است.
در صورتی که یک مدار منشعب از کلید خودکار ، اتصال کوتاه باشد و کلید نیز در شرایط قطع باشد ، کلید قادر به وصل آن مدار می باشد و بدیهی است که در چنین شرایطی حداکثر جريان اتصال کوتاه (Ipeak) در مدار جاری میگردد و کلیدهای خودکار قادرند در ولتاژ و فرکانس نامی و ضريب قدرت مشخص شده توسط شرکت سازنده کليد ، چنین جریانهای را وصل نمايد. به عبارت دیگر در حالی که يک مدار الکتريکی شرايط اتصال کوتاه دارد ، عمل وصل توسط کلید انجام میگردد.
در استاندارد “IEC-60947-2” ، بر اساس جریان اتصال کوتاه ، ضریبی به عنوان ضریب عدم تقارنی جریان تعریف می گردد که در حقیقت رابطه بین قدرت قطع (Icu) و قدرت وصل کلید (Icm) میباشد.
به عنوان مثال یک کلیدخودکار با قدرت قطع ۴۰ کیلوآمپر دارای قدرت وصل معادل ۸۴ کیلوآمپر است.
Icm=Icu×2.1=40×2.1=84kA
مشخصه جریان – زمان کلیدهای خودکار :
همانظوری که عنوان شد ، کلیدهای خودکار تجهیزاتی حفاظتی میباشند که به صورت کلی ، جهت حفاظت تأسیسات الکتریکی در مقابل اضافه بار و اتصال کوتاه بکار میروند و بدیهی است که مشخصات حفاظتی آنها از نظر طراحی تأسیسات الکتریکی و هماهنگی حفاظتی دارای اهمیت فراوانی میباشد.
دیاگرام های جریان – زمان (TCC) ، نشاندهنده زمان عملکرد کلیدهای خودکار به ازاء عبور جریانهای مختلف خطا میباشد. محور افقی این مشخصه جریان خطا و محور عمودی زمان قطع کلید میباشد.
در شکل زیر دیاگرام جریان – زمان یک کلیدخودکار را که دارای حفاظتهای اضافهبار و اتصالکوتاه میباشد مشخصشده است.
همانطوری که در شکل مشاهده است ، بخش نارنجی رنگ مشخصه ، مربوط به حفاظت اضافهبار بوده و خط عمودی مماس به منحنی ، مقدار جریان نامی کلید می باشد که کلید به ازاء جریانهای کمتر از آن ، عمل نمیکند ولی جریانهای بالاتر از مقدار جریان In بسته به مقدار بزرگی جریان خطا در زمانهای مختلف قطع میگردد و به ازاء جریانهای خطای بزرگتر ، زمان بازشدن کلید کوتاهتر می گردد و بخش قرمز رنگ مشخصه نیز مربوط به حفاظت در مقابل اتصالکوتاه میباشد که در صورتی که جریان خطا به حد عملکرد مشخصه مذکور برسد ، کلید در زمان بسیار کم ، باز میگردد.
بر اساس استاندارد IEC-60947-2 ، آستانه جریانهایی معادل 1.05 برابر In میباشد که به ازاء جریانهای کمتر از آن کلید نباید در زمانی کمتر از ۲ ساعت قطع گردد ولی در جریانهای تا 1.3 برابر In در زمانی تا حداکثر ۲ ساعت قطع خواهد شد.
تنظیمات جریانی کلیدهای خودکار :
با توجه به شکل ، مشاهده می گردد که مشخصه اضافهبار (نارنجی رنگ) در محور افقی قابل تنظیم و جابجایی میباشد ، این به این معنی است که میتوان مقدار جریان نامی کلید را در بازه مشخصی تغییر داد که معمولاً در کلیدهای خودکار دارای رله های حفاظتی از نوع حرارتی مغناطیسی ، در بازهای بین 70 % تا 100% ، جریان نامی کلید ، قابل تنظیم می باشد. هر چند که در مورد برخی از کلیدهای خودکار ، مانند کلیدهای خودکار مینیاتوری ، مشخصه اضافه بار قابل تغییر نبوده و ثابت می باشد.
مشخصه اتصال کوتاه کلیدهای خودکار با مشخصه حرارتی – مغناطیسی معمولاً بروی جریانی در حدود 10 تا 12 برابر جریان نامی ثابت می باشند هر چند که در برخی دیگر از کلیدهای خودکار فوق الدکر ، جریان اتصال کوتاه عملکرد کلید در بازه محدودی قابل تغییر میباشند.
در مورد کلیدهای خودکاری که برخی از سازندگان برای حفاظت ژنراتور ها طراحی کرده و می سازند ، مقدار جریان تحریک کننده مشخصه اتصال کوتاه ، مقداری پایین تر از کلیدهای خودکار عادی ، در حدود چهار برابر جریان نامی دارند.
در شکل زیر تغییر جریان نامی کلید (مشخصه اضافهبار) با پیچ تنظیم و اثر آن بروی مشخصه جریان – زمان مشخص شده است.
در این شکل اصطلاحی بنام سایز قالب کلید مشخص شده که به معنی این است که سایز کلید ۶۳۰ آمپر است ولی جریان نامی آن ۴۰۰ آمپر است و جریان ۶۳۰ آمپر در اصل همان Iu میباشد.
در بسیاری موارد سایز قالب کلید و جریان نامی کلید هماهنگ هستند یعنی Iu=In
در مقالات بعدی با مفاهیم پیشرفته تر کلیدهای خودکار آشنا خواهید شد.
این مقاله برای استفاده افراد علاقهمند به تابلوهای برق و فراگیری فنون مربوط به آن تهیه شده است و متعلق به سایت طراحی کاربردی تابلوهای برق بوده و استفاده از آنها در سایتهای دیگر مجاز نمیباشد.
3 دیدگاه
رضا
سلام
خیلی ممنون از اطلاعاتی دادید. بعضی از موارد رو در جای دیگه ندیده بودم (مثل معیار و مفهموم انتخاب کلید بر اساس Icu و Ics)
من مفهموم Icm رو درک نمیکنم. چرا ما باید مدار رو در حالت خطا وصل کنیم؟
منظورتون از کلید حرارتی-مغناطیسی، صرفا همون MCCB هستش؟
اسماعیل پورفرزی
سلام مهندس باقری عزیز
محتوای سایتتون بی نظیره
مقاله مقادیر ولتاٰژی و عایقبندی در شبکههای فشارضعیف بارگذاری نمیشه
لطفا بررسی کنید
سپاس
سپیدار باقری
درود بیکران به شما جناب پورفرزی عزیز
خوشحالم از محتوای سایت لذت بردید
مقالهای که فرمودید مشکلی نداشت لطفاً مجدداً تلاش کنید و گزارش دهید
سپاس فراوان