عایقبندی در تابلوها و تجهیزات فشارمتوسط (Basic Insulation Level)
عایقبندی تابلوها و تجهیزات فشارمتوسط از اولین موارد پایهای این بخش به شمار میروند که مشخصکننده خواص عایقبندی تابلوها و تجهیزات الکتریکی میباشند و با توجه به مواردی مانند اضافه ولتاژهای دائمی یا گذرا ، بسیار حائز اهمیت میباشند.
عایق بندی تابلوهای فشارمتوسط با سه ولتاژ سنجیده میگردند که در کنار همدیگر هماهنگی عایقبندی تابلوهای فشارمتوسط را مشخص میکنند.
ولتاژ نامی (Ur) :
ولتاژ نامی حداکثر ولتاژی میباشد که تجهیز برای آن طراحی شده است که مشخصکننده حداکثر ولتاژ شبکهای است که تابلو و تجهیزات قرار است در آن بکار روند (بر اساس بخش ۹ استاندارد IEC-60038)
جدول زیر مقادیر استاندارد IEC به عنوان ولتاژ نامی برای شبکههای فشارمتوسط را مشخص میکند:
ولتاژهای فشارمتوسط که برای برخی کشورها مانند آمریکایشمالی بکار میرود و در استاندارد IEC-62271-1 تنها به آن اشاره شده است در جدول زیر تحت عنوان ولتاژهای فشارمتوسط سری ۲ مشخص شده است:
پس از آشنایی با پارامتر ولتاژ نامی تابلوها و تجهیزات فشارمتوسط ، لازم است با دو پارامتر دیگر نیز آشنا شویم که تکمیلکننده مقدار ولتاژ نامی میباشند:
ولتاژ تحمّل نامی فرکانسقدرت (Ud) :
مقدار ولتاژی است که به منظور تست عایقبندی به مدّت یک دقیقه به بخشهای مختلف عایقبندی تابلو اعمال میگردد تا از آن اطمینان حاصل گردد.
ولتاژ تحمّل نامی ضربه (Up) :
مقدار ولتاژی است که به منظور تست فواصل مستقیم عایقی به بخشهای مختلف عایقبندی اعمال میکنند تا از این بابت اطمینان حاصل نمایند.
مقادیر Ud و Up بر اساس استاندارد IEC-62271-1 بر اساس ولتاژ نامی Ur با توجه به جدول زیر انتخاب میگردد.
همانطوری که در جدول فوق مشاهده میگردد ، مقدار ولتاژ فرکانس-قدرت به شکل سینوسی و ولتاژ ضربه نیز مطابق شکل ، به صورت ضربه میباشد.
هماهنگی عایقبندی در تابلوهای فشارمتوسط:
به شکل بسیار ساده لازم است مقادیر Ur ، Ud و Up کلیه تجهیزات مدارات اصلی تابلوهای فشارمتوسط با عایقبندی مورد انتظار از تابلو هماهنگ باشند.
به عنوان مثال در صورتی که ولتاژ نامی یک تابلوی فشارمتوسط ۲۴ کیلوولت باشد ، لازم است عایقبندی تابلو و هادیهای آن و همچنین کلیه تجهیزات بکار رفته در مدار اصلی آن مانند ، سکسیونرهای ساده ، سکسیونرهای زمین ، کلید قدرت ،ِ ترانسفورمرهای اندازهگیری دارای BIL معادل 24/50/125 کیلوولت باشند.
مقدار فواصل عایقی مستقیم (Clearance) مجاز :
با توجه به مقادیر ولتاژ عایقی Up مقدار فواصل عایقی بین فاز به زمین و فازها با یکدیگر ، از جدول زیر قابل استخراج میباشد (توضیح این که این فواصل مربوط به داخل تابلو میباشند) :
به عنوان یک مثال ، برای یک تابلوی با ولتاژ نامی Ur=17.5kV ، که ولتاژ عایقی ضربه آن Up=95kV میباشد لازم است فاصله فازها با همدیگر و با بدنه تابلو حداقل ۱۶۰ میلیمتر باشد.
اثر ارتفاع از سطح دریا بر عایقبندی تابلوها و تجهیزات الکتریکی:
مقادیر عایقبندی تابلوهای فشارمتوسط و به عبارت دیگر فواصل عایقبندی آنها در ارتفاع حداکثر ۱۰۰۰ متر از سطح دریا معتبر میباشند. به عنوان مثال یک تابلو که دارای ولتاژ نامی 12kV میباشد ، عایقبندی و فواصل عایقی آن برای مقدار ولتاژهای BIL در ارتفاع فراتر از ۱۰۰۰ متر معتبر نخواهد بود.
با توجه به وجود عایق هوا بین بخشهای برقدار تابلو ، با افزایش ارتفاع از سطح دریا فشار هوا کاهش پیدا کرده و خاصیت عایقی هوا نیز کاهش مییابد و به همین دلیل لازم است ، عایقبندی تابلوهای فشارمتوسط در ارتفاع بیشتر از ۱۰۰۰ متر بازنگری گردد.
حال برای محاسبه اثر ارتفاع از سطح دریا با مقادیری بیشتر از ۱۰۰۰ متر از سطح دریا ، مطابق استاندارد IEC-62271-1 از ضرب یک ضریب با نام Ka در مقادیر ولتاژ عایقی استفاده میکنیم
برای استخراج ضریب Ka ، از منحنی زیر استفاده میکنیم:
در شکل فوق برای محاسبه ضریب Ka از مشخصه m=1 استفاده میگردد که برای اعمال به ولتاژهای فرکانس قدرت و ضربه استفاده میگردد و برای فهم بهتر یک مثال میزنیم:
یک تابلوی فشارمتوسط با ولتاژ نامی Ur=12kV را میخواهیم در ارتفاع ۲۰۰۰ متر از سطح دریا نصب و مورد بهرهبرداری قرار دهیم و لازم است مقادیر عایقی آنرا مورد بررسی قرار دهیم
بر اساس مشخصه فوق با انتخاب ارتفاع ۲۰۰۰ متر در محور افقی و استفاده از مشخصه m=1 ، مقدار Ka برابر با 13.1 خواهد شد که حال لازم است این ضریب را به شکل جداگانه در مقادیر Ud و Up ضرب نماییم:
با توجه به این مقادیر جدید ، مشاهده میگردد که تابلوی با ولتاژ عایقی Ur=17.5kV با مقادیر Ud=38kV و Up=95kV ، برای مقادیر جدید فوقالذکر ، مناسب میباشند بنابراین در ارتفاع ۲۰۰۰ متر لازم است بجای تابلوی با ولتاژ نامی Ur=12kV ، از تابلوی با ولتاژ نامی Ur=17.5kV استفاده کرد.
این مقاله برای استفاده افراد علاقهمند به تابلوهای برق و فراگیری فنون مربوط به آن تهیه شده است و متعلق به سایت طراحی کاربردی تابلوهای برق بوده و استفاده از آنها در سایتهای دیگر مجاز نمیباشد.
6 دیدگاه
Ameneh
سلام
BIL مخفف چه عبارتیه؟
reference جدولی که گذاشتید از کجاست؟
سپیدار باقری
BIL مخفف Basic Insulation Level میباشد
مرجع استاندارد IEC-62271-1 میباشد و در خصوص عایقبندی مرجع اصلی استاندارد IEC-60071-1 است که در استاندارد IEC-62271-1 از آن استفاده شده
اگر سوال دیگری داشتید اشاره کنید پاسخگو خواهم بود
Ameneh
سلام
معمولا تابلوهای فشار متوسط از 12kV ساخته میشن مثلا با اینکه تو مدارک کارفرما باسبار 6.6kV تعریف شده ولی ما ناچارا تابلوی 12kV تحویل میدیم ولی ترانسهای ولتاژ رو همون 6.6 سفارش میدیم که البته سطح ولتاژ عایقیشون 7.2 میشه، حالا تو nameplate تابلو باید ولتاژ نامی این تابلو رو 7.2 بزنیم یا 12 ؟
مورد دیگه اینکه تو مثالی که برای ارتفاع 2000متر زدین که ناچار به استفاده از تابلوی 17.5kV هستیم تجهیزات تابلو رو هم باید با ولتاژ 17.5 سفارش بدیم دیگه؟ مثلا ترانسها و … که اونها هم فاصله عایقی 17.5 رو پوشش بدن
سپیدار باقری
درود به شما
سوال جالبی پرسیدید ، در مورد سوال اول شما کمترین ولتاژی که در تابلو به عنوان highest voltage است به عنوان ولتاژ عایقی درج میشود در خصوص مورد شما ، اگر تابلوی شما ۱۲ کیلوولت است و ولتاژ BIL ترانسفومر ولتاژ شما 7.2 کیلوولت است ولتاژعایق بندی کل تابلوی شما 7.2/20/60 خواهد بود.
در مورد سوال دوم بلی تمامی تجهیزات باید بر پایه 17.5 کیلوولت باشند نکته ظریفی وجود دارد که گفتم هماهنگی عایق بندی یعنی ولتاژهای Ud و Up کلیه تجهیزات قدرت یکی باشند
با آرزوی موفقیت
Ameneh
ببخشید دوباره میپرسم در مورد سوال دوم یعنی اگر ترانس ولتاژ تو این تابلو بخوایم باید 17.5kV/110 سفارش بدیم؟ مشکلی برای عملکرد حفاظت ولتاژی یا ولت متر نداریم ، یعنی اولیه ترانس ولتاژ رو 17.5 بکیریم ولت متر رو هم 17.5/110 بگیریم یا اینکه ترانس و ولت متر رو باید با نسبت تبدیل 12kV/110 بکیریم و فقط قید کنیم که ولتاژ نامی ترانس ولتاژ (همون ولتاژ عایقی) 17.5kV باشه
همینطور مقره های خازنی چی میشن؟ یعنی باید 17.5kV باشند یا مقره خازنیهای 12kV چون با فاصله مناسب در تابلوی 17.5kV روی باسبارها قرار میگیرند کفایت می کنه؟
ممنون
سپیدار باقری
درود به شما
BIL ترانسفورمر ولتاژ لازم است 17.5/38/95kV باشد ولی ولتاژ اولیه همان ولتاژی است که در شبکه وجود دارد مثلا ۱۱ کیلوولت به عبارت دیگر ترانسفورمر ولتاژاز نظر عایقبندی ۱۷/۵ کیلوولت است ولی ولتاژ اولیه آن همان ولتاژ شبکه است.